Hogyan tedd változatosabbá koreografált óráidat?

Mielőtt belevágnék a tippjeimbe, hadd gondolkoztassalak el! Vajon tényleg annyira igénylik a vendégek a változatosságot vagy ez nálad csak egy belső frusztráció és már unod a saját óráidat? Mivel sokan írtátok a zárt csoportban, hogy ez problémát jelent számotokra, én is elgondolkoztam.

Természetesen szerintem is van egy olyan határ, ahonnan monoton. Például megegyezhetünk, ha 1 hónapig tök ugyanazt a koreográfiát tanítod minden órán, akkor az biztosan unalmas már a vendégeknek is. De amennyiben minden egyes órán teljesen más kombinációkat tanítasz, akkor egyrészt a vendégek se biztos, hogy könnyedén el tudják sajátítani, illetve neked is rengeteg időd megy el a készülésre. A kettő között végtelen lehetőség van.

Én is minden step órára új koreográfiát viszek, de nem tök újat. Van, hogy egy teljes blokkot átemelek egy korábbi órából, de kisebb kombinációkat biztosan. Egyrészt a résztvevők könnyebben megtanulják, még ha nem is emlékeznek rá, hogy ez már volt. Másrészt nálam nem mindig minden ember van ott minden órán. Tehát egy olyan vendég szempontjából, aki nincs jelen az összes órámon, az lehet egy tök új koreográfia. Azok pedig, akik minden órámon ott vannak, azért járnak, mert szeretik, és egyre kifinomultabban fogják végezni a lépéseket és mozdulatokat. Nem mindig az új kombinációkban lelik ők sem az örömüket. (Itt ismét megemlítem, hogy a haladó vendégeimnél sokszor észreveszem azt, hogy hiába ügyesek, mindig van mit javítani: például egy extra karmunkával szinte mindenkinek kihívást lehet adni.)

Én az utóbbi időben, bevallom, saját magamhoz képest, kevésbé változatos órákat tartok pont amiatt, mert egyrészt nekem sincs időm mindig tök új koreókat kiagyalni, másrészt 10 év alatt rájöttem, hogy nem feltétlen a koreográfia a lényeg (olyan értelemben, ahogy én azt korábban gondoltam). És nem látom a vendégeimen, hogy bánnák: ugyanúgy élvezik.

Igen, a változatosság szerintem is fontos, de egyénileg kell mindenkinek megtalálni az egyensúlyt arra vonatkozólag, hogy neki és a csapatának konkrétan milyen rendszer válik be. Időről-időre biztosan meg kell újulni oktatóként, s erre akkor van lehetőséged, ha folyamatosan fejlődsz, inspirálódsz és kihívások elé állítod saját magadat is. Én csak annyit tennék ehhez hozzá, hogy ezt sem kell minden határon túltolni, és rágörcsölni. Viszont, ha tényleg beragadtál egy világba, akkor ideje kitörni.

Íme az én bevált módszereim:

1. Variálgatás

Időről-időre, amikor nyugodtabban tudok készülni, és ihletett vagyok, kitalálok egy teljesen új koreográfiát, és utána pár hétig azokat a lépéseket variálgatom. Ez a „variálgatás” olyan könnyűnek hangzik, de kezdő oktatóként pont az lehet a problémád, hogy nem ismered ezeket a trükköket. Mik lehetnek ezek? Pl. egy lépést átviszel a step túloldalára, és ezzel kb. az egész koreó megváltozik. A megszokott irány helyett csakazértis a másik irányba forogsz, vagy más irányba indítasz egy lépést. Esetleg karmunkát biggyesztesz a lábmunkához. „Think outside the box”, biztosan valami új dolog fog kisülni belőle!

2. Kongresszusok

Évente több alkalommal külföldre utazom, figyelem a többi prezenter munkáját és tanulok belőle: új ötleteim lesznek, inspirálódom. Mindenképp használd ki a hazai kongresszusokat, pl. ha step és dance órákat tartasz, gyere el az Aerobicmaniára!

3. Fitnessschool.tv

Itt teljes órák anyagai vannak fenn betanítással együtt! Én egy-egy teljes blokkot szoktam átemelni az órámba (a többi saját), majd a következő órára ezt a blokkot „edósítom” a saját stílusom szerint, s így is folyamatosan frissül a repertoárom. Ingyenes regisztrációval körül tudsz nézni az oldalon, majd ha rajtam keresztül fizetsz elő a fitnessschool.tv-re, kedvezményt kapsz.

4. Youtube

Én csak ritkán használom a youtube-ot, mert ott nincs fenn a betanítás, csak a végleges koreográfia. Így ha be akarsz tanítani egy ilyen részletet az órádon, akkor a Te feladatod kitalálni a felépítését, ami szintén nagy munka lehet. Ezek a videók arra jók, hogy egy-egy ötletet elless belőlük és a saját eddigi koncepcióidat kibővítsd velük.

5. Az online tanulásnál mindig hatékonyabb az offline!

Menj el másokhoz órára, tanfolyamra, workshopra! Én legközelebb 2017.november 19-én tartok inspirációs workshopot edzőknek. Dance step és funkcionális vonal is lesz benne. Info: http://www.edoadamcsek.hu/step-workshop/

Ha tetszett, oszd meg a cikket kollégáiddal is és csatlakozz zárt csoportunkhoz!