Öt tipp vegyes csoportokhoz

A Fitness Choreo csoportban azt jeleztétek, hogy a legnagyobb problémátok az újak integrálása, a vegyes csoportok kezelése. Ez tényleg egy nehéz téma, és szerintem sincs is egy olyan módszer, amivel ezt egy huszárvágással meg lehetne oldani. De szisztematikus munkával nagyon jó eredményeket lehet elérni, és bővíteni a csapatot. Itt az én 5 tippem ahhoz, hogy hogyan kezeld, amikor kezdők és haladók is vannak az órán.

1. Kezdőknek megnyugtatás

Mesélj arról, hogy te milyen ügyetlen voltál az első koreós órádon, vagy egy olyan helyzetben, ahol nem vagy szakértő. Ha esetleg te is hibázol az órán, meg is említheted, hogy látod még te is hibázol. Szimpatikus, emberi leszel számára, közelebb érzi majd magát hozzád, és nagyobb eséllyel jön el újra. Itt szeretetet, figyelmet, bátorítást kap, és ez mindenkinek fontos.
Mondd el, hogy az teljesen normális, ha azt sem tudja merre van arccal és összeakad a lába. Elmondhatod, hogy ezen mindenki, aki már haladó a csoportban, átment. Ettől nem fogja azt gondolni, hogy vele van a baj; azt fogja érezni, hogy megérted a problémáit és ez teljesen normális.
A legkisebb jót is vedd észre és dicsérd meg érte!

2. Ha tényleg nagyon haladó a csoport, akkor a full kezdőt el lehet küldeni másik órára vagy a kezdő csoportba.

Ha tudod, hogy a Te csoportod TÉNYLEG nagyon haladó és jön egy olyan új ember, aki még sosem járt koreós órán (mert ezt minden ismeretlentől megkérdezzük bemutatkozás után, ugye?!), annak kedvesen meg lehet mondani, hogy a másik teremben is van óra, 😊 vagy a kezdő óra mikor van (mert ugye van kezdő óra is az órarendben, ha más nem, zsírégetőnek álcázott step kombókat tartalmazó óra). Ha tényleg haladó a csoport, és csak 1 full kezdő lenne, akkor én ezt javaslom a békesség érdekében.

3. Haladóknak kihívás

A haladók már szeretnek téged, azért vannak ott az órádon. Őket már nem kell meggyőzni, de kihívással kell nekik szolgálni. Amikor kevésbé gyakorlottak is vannak az órán, akkor ezt nem a koreó túlbonyolításával fogod megoldani. Olyan kombinációt kell mutatnod, amit te a kezdőkkel meg tudsz csinálni, amíg a haladók mást csinálnak (Layering technika), de mindenki nagyjából együtt mozog. Milyen extrákat tehetsz be a haladóknak? Egy plusz forgás itt, egy extra kick ball change ott, egy kis ugrás karmunka amott. Addig a kezdőkkel csak a lábra koncentráltok.
Tehát te a haladóknak megmutatod, hogy nekik mi a variáció, de te a kezdőkkel csinálod utána MINDIG! Neked ebben az esetben a kezdőre kell fókuszálnod, mert nekik kell a támogatás; a haladók már tudják a dolgukat.
Nem csak ilyen extra lépésekkel tudsz kihívást adni a haladóknak, aki szomjazzák a fejlődést. Azt vettem észre, hogy akik már nagyon jól lekövetik a bonyolult koreókat, azoknál is hiányzik néhány dolog, amit mindig lehet gyúrni! Például
– figyeljen a testtartására (has tart, vállak hátra),
– ne a step padot nézze, hanem a horizontot,
– legyenek nagyok/táncosabbak a mozdulatai
– figyeljen a karjára, ne csak lóbálja.
Tehát amikor már nem tudod tovább bonyolítani a koreót a kezdőbb csapattagok miatt, kommunikálhatod a haladóknak, hogy ha neki már annyira könnyű a kombi, akkor arra is figyeljen, hogy HOGYAN csinálja.

4. X %-os szabály

A koreográfia építésénél neked a nagy átlagra kell koncentrálni, tehát ha van 1-2 nagyon ügyes, akik már nagyon nyomnák a nehezebbet, akkor őket is valamilyen szinten „figyelmen kívül” hagyod, illetve, ha van 1-2 ügyetlenebb, őket is.
Én is sokszor érzem azt, hogy a haladók, akik amúgy is tipikusan előre álnak, elhúznak engem. Hamar lekövetik a kombit és már megyek is tovább, mert az az infó jut el az agyamig, hogy ez már megvan, mehetünk. Vagy ha csak 1 ember van a csapatban, aki nagyon nem tudja mi van, leragadok nála mert „nagyon meg akarom tanítani”.
Megmondom őszintén, nem emlékszem, hogy ezt a %-os szabályt pontosan hány százalékkal hallottam. Lehet, hogy 5, lehet hogy 25, mindegy is, mert szerintem ez az X változik. A lényeg: ha X% NEM tudja rendesen követni a koreót, azzal nem foglalkozol. Nos, ez az X lehet 0 is. Tehát Te gyúrhatsz arra, hogy mindenkinek sikerélmény legyen. Én olyankor, amikor mondjuk 5-10 fő van egy órámon, akkor erre gyúrok, hogy mindenkinek jó legyen. Amikor mondjuk 100-an vannak egy kongresszuson, akkor persze ezt lehetetlen így belőni.
A lényeg: nem kell mindenkinek megfelelned!

5. Teremts támogató, barátságos, nyitott közeget

Szerintem az újakat akkor fogod tudni beintegrálni a csoportodba, ha ehhez megfelelő közeget teremtesz. Oktatóként te vagy a „csoportvezető”, a régi vendégekkel meg kell értetni, hogy az mindenkinek jó, ha bővül a csapat, ezért nekik is nyitottnak kell lenni az újakra. Ne nézzenek csúnyán a kezdőkre, esetleg kezdeményezzenek ők is beszélgetést az öltözőben, stb. A közösségnek óriási ereje van, és hiába jó az óra, az újaknak a csapatba is be kell tudni illeszkedni. Erre neked is lehet valamilyen szinten ráhatásod, ha eszerint kommunikálsz.

Ha hasznosnak találtad az anyagot, és szívesen tanulnál még, várlak a Workshopomra: http://www.edoadamcsek.hu/step-workshop/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük