Az igazság a koreografált órákról

Meglepően sokan reagáltatok az Agytorna c. bejegyzésemre, ezért bátorkodom írni még a témában, és tiszta vizet önteni a pohárba. Ha nem olvastad volna, itt pótolhatod.

Sokak fejében kialakult már egy negatív asszociáció a koreografált órákkal kapcsolatban, hogy az nem jó, követhetetlen, bonyolult, stb. A nagy igazság az, hogy a koreografált óra azért nehéz, mert nehéz. 😀 Én is nagyrészt haladó szintű órákat tartok, tehát ha bejön egy kezdő, nem szépítem a dolgot, hanem kerek perec megmondom: ez nehéz lesz, és az nem az ő hibája, ha nem tudja követni. Most képzeljetek el engem, hogy bemennék mondjuk egy CrossFit terembe edzeni, ahol feltételezhetően már mindenki tud húzódzkodni. Hát ott én lennék a gyenge szar, mert még egy húzódzkodást sem tudok megcsinálni. Szóval pont ugyanilyen, amikor bemegy valaki haladó stepre. S amikor ez a szembesülés megtörténik, 3 választási lehetősége van:

1. Lógó orral (esetleg sértődötten) feladja. – Nem javaslom senkinek, hogy az önmagáról alkotott képet az befolyásolja, hogy egy órán, ahol először volt, hogyan teljesített. Egyszerűen butaság azt gondolni, hogy bármit, amit először próbálunk, rögtön jól fogunk teljesíteni. Írni se úgy tanultunk meg, hogy beültünk szeptember 1-én az iskolapadba és 2-dikán már folyékonyan írtunk. Türelmesnek kell lennünk magunkhoz. Azt pedig végképp nem gondolom, hogy ezért az oktatót kellene hibáztatni. Természetesen vannak jobb és kevésbé jó oktatók, de hihetetlen nehéz egy nagyobb csoportban mindenkire maximálisan odafigyelni.

2. Konstatálja, hogy ez nem neki való. – Ez is egy teljesen barátságos út. Annyiféle mozgás közül választhatunk már, nem kell mindenkinek dance aerobik bajnoknak lenni. Én bevallottan nem szeretek futni, pedig nagyon trendi mostanában, és akkor mi van. A futók futni szeretnek, én meg táncolni; nem kell mindenkinek ugyanolyannak lenni.

* * * ÉS AHOL A CSODA TÖRTÉNIK * * *

3. Befekteti az energiát és megtanulja. 🙂 – Flow, flow élmény hátán, kikapcsolódás, felszabadultság, függőség. Ha úgy gondolod, hogy ez a stílus egyébként neked tetszik, és rászánod azt az időt, amíg átlátod a logikáját, a tested megtanulja az alapokat, akkor minden adott, hogy a klasszikus értelemben vett flow élményben, örömteli sikerélményben legyen részed. Közben az állóképességed, a metabolizmusod és a koordinációd biztosan fejlődik. Észre sem veszed, hogy „edzel”, fáradsz, csak úgy elrepül egy óra. Tény, hogy ezekért az örömökért meg kell dolgozni. 😉

Ha szeretnéd megtanulni, akkor érdemes egy kezdő csapathoz csatlakozni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük